marți, 6 martie 2018

Noi informații despre acordarea ajutoarelor salariale

Publicăm mai jos soluția pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul 2833/1/2017 pronuntată în data de 05.03.2018, de completul competent să judece R.I.L. prin care s-admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Suceava şi, în consecinţă, stabileşte că:

Litigiile având ca obiect acordarea ajutoarelor salariale de care beneficiază cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special la trecerea în rezervă sau direct în retragere, în temeiul art. 20 alin. (1) din Capitolul 2 al Anexei VII din Legea nr. 284/2010 sunt de competenţa în primă instanţă a secţiilor/completelor specializate în soluţionarea litigiilor de muncă, respectiv, raportat la calitatea de funcţionar public a reclamanţilor, a secţiilor/completelor specializate de contencios administrativ. Acţiunile având ca obiect acordarea ajutoarelor salariale de care beneficiază cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special la trecerea în rezervă sau direct în retragere formulate în temeiul art. 20 alin. (1) din Capitolul 2 al Anexei VII din Legea nr. 284/2010 introduse în perioada de suspendare a exerciţiului dreptului la acordarea de ajutoare/indemnizaţii sunt prematur formulate. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Comentariu:
De foarte mulți colegi rezerviști am fost întrebat dacă se impune sau nu introducerea la instanțele de judecată a unor acţiuni având ca obiect acordarea ajutoarelor salariale de care beneficiază cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special la trecerea în rezervă sau direct în retragere formulate în temeiul art. 20 alin. (1) din Capitolul 2 al Anexei VII din Legea nr. 284/2010.
Spre deosebire de opinia majoritară i-am îndemnat la prudență, explicându-le că este posibil inclusiv ca aceste acțiuni să fie respinse ca prematur introduse și atunci nu este decât o pierdere de timp și de resurse financiare.
Unii au înțeles, alții s-au avântat și au deschis diferite acțiuni care se află în anumite stadii prin instanță.
De astăzi înainte situația e clară. Orice astfel de demers este sortit eșecului, insatnțele de judecată din toată țara, în respectarea deciziei I.C.C.J., respingându-le ca prematur introduse.

Cu stimă, Marian Popa
Pentru relații suplimentare pot fi contactat la următoarea adresă de e-mail: marianpopa1966@gmail.com