miercuri, 28 noiembrie 2018


APELUL
MEMBRILOR ASOCIAȚIEI ”ROMIL” CĂTRE MEMBRI TUTUROR STRUCTURILOR ASOCIATIVE ALE MILITARILOR ÎN ACTIVITATE, VETERANI, ÎN REZERVĂ SAU RETRAGERE

La 1 DECEMBRIE 2018 sărbătorim 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național roman prin unirea tuturor provinciilor locuite de români.

 La început a avut loc unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1Decembrie 1918).
Cele trei acțiuni au dus la Marea Unire de la 1918, iar în 2018, la 100 de ani de la acele evenimente, sărbătorim CENTENARUL MARII UNIRI.

Dacă ar fi să rezumăm în câteva idei, în 2018, la Centenarul Marii Uniri, toți cei care simt românește sărbătoresc:
Credința românilor care au făcut Unirea, că toată suflarea românească trebuie să trăiască împreună, într-un singur stat, ROMÂNIA.
Efortul susținut al românilor, de-a lungul timpului, de a nu uita că sunt români.
Năzuința românilor de a înfăptui Marea Unire, avută de-a lungul secolelor, indiferent de vicisitudinile istoriei.
Tenacitatea liderilor și a elitelor românești care au întreprins toate cele necesare ca Unirea să devină realitate.
Eroismul și jertfa celor fără de care visul românilor de veacuri, Marea Unire, nu ar fi fost posibilă.
Nesupunerea românilor în fața imperiilor vremelnice care i-au afectat interesele și neacceptarea unei sorți potrivnice.
Ambiția românilor de a rămâne împreună după 100 de ani de la Marea Unire.
Rațiunea românilor de a căuta în permanență cele mai bune împrejurări pentru concretizarea aspirațiilor legitime și valorificarea acestor ocazii.

O scurtă privire aruncată asupra României anului 2018 și a celei din 1918 ne arată că bucuria Centenarului Marii Uniri nu poate fi deplină:
-România este sfâșiată de lupte intestine politice, de orgolii și de prostie politică ;
-România este un poligon de teste politice;

Comandamentele majore ale vremurilor pe care le trăim, în care sărăcia tinde să devină “stare de normalitate”, iar neîncrederea în toți și în toate, este tot mai frecventă, ca atitudine, față de cel de aproape, ne obligă la o schimbare rapidă de comportament, schimbare bazată pe toleranță, încredere, unitate și consecvență pentru transpunerea în practică a idealurilor și năzuințelor comune dar și fermitate.

Este o realitate faptul că, societatea post decembristă, în care cu toții ne-am pus speranțele, s-a întemeiat și s-a cristalizat prin minciună, fraudă, corupție și dezinformare generalizată, ”operă” a unor grupuri de interese ostile intereselor naționale, sub oblăduirea unei “clase politice“ semidocte, aservită propriilor interese, și nu de puține ori, intereselor unor puteri străine, fapt concretizat prin distrugerea economiei naționale, devenită, peste noapte, “morman de fier vechi” sau “găuri negre “, sărăcirea generalizată a populației, distrugerea învățământului și sănătății, slăbirea și politizarea instituțiilor de bază ale societății – justiție, armată, poliție, servicii secrete, învățământ superior – toate culminând cu învrăjbirea categoriilor sociale și alterarea climatului social.

Toate acestea s-au petrecut sub ochii noștri îngăduitori, făcându-ne astfel părtași la “ marele dezastru”, prin neimplicarea și lipsa de atitudine de care am dat dovadă la momentul respectiv.

           Cunoscători ai “tehnicilor de manipulare socială “, ”băieții deștepți” din țară, dar și din afară, au lucrat și lucrează, cu sârg, la dezbinarea și distrugerea societății românești pe toate palierele sale, dându-ne mereu spre studiu și dezbatere politică, teme false prin care urmăresc de fapt, distragerea atenției opiniei publice de la adevăratele realități ale societății românești.

          În contextul politico-social actual, trebuie să apreciem inițiativele și eforturile unor structuri asociative ale militarilor veterani, în retragere, în rezervă sau în activitate care resping, cu fermitate, încercările unor cercuri revizioniste și revanșarde, de atac împotriva existenței statului național unitar român și a națiunii române, precum și demersurile ce trebuie întreprinse pentru respectarea adevărului istoric în instituirea zilelor de sărbătoare națională.

          Solidari și consecvenți respectării principiilor fundamentale ale organizării și funcționării fiecărei structuri asociative, membri Asociației ”ROMIL” cheamă membri structurilor asociative, din toată țara, la unitate și continuitate în ceea ce privește lupta pentru apărarea drepturilor, libertăților și intereselor legale și legitime ale tuturor categoriilor de militari.

O unitate în diversitate care să se întemeieze pe respectul față de valorile unei societăți democratice, pe promovarea tradițiilor moștenite de la înaintași și nu în ultimul rând, pe convingerea și încrederea că numai împreună, uniți într-un efort comun, vom putea supraviețui ca neam și țară.

Pentru toate acestea, măcar în ceasul al doisprezecelea, suntem datori cu o schimbare de atitudine prin care să ne redăm încrederea și speranța în capacitatea noastră ca neam de a renaște și a ne apăra valorile pe care să se bazeze reconstrucția statului de drept și a societății cu adevărat democratice la care au visat părinții noștri și la care visează copii și nepoții noștri.

 Sărbătorirea a 100 de ani de existență, în unitate, ne obligă să ne gândim la vremurile viitoare, pentru că nu sunt ale noastre, sunt ale copiilor , nepoților și strănepoților noștri. Ne obligă să ne gândim la soluții pentru scoaterea națiunii din dezastrul spre care se îndreaptă, iar anul 2019 poate însemna ÎNCEPUTUL RENAȘTERII ROMÂNIEI MARI .

LA MULȚI ANI ROMÂNIA !

PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI ”ROMIL”
           Col. (rtr) Marian TUDOR