marți, 1 august 2017

GÂNDURI PENTRU UN “PRIETEN”

      Recent doamna ministru LOV, o distinsă doamnă care s-a bucurat de încrederea militarilor craioveni la alegerile pentru funcția de primar al Municipiului Craiova, ajunsă între timp Ministru al Muncii, a afirmat că:  "Avem de gând să dăm o ordonanţă chiar săptămâna următoare, noi am lucrat la ea. Prin această ordonanţă, noi ne-am stabilit câteva principii. În primul rând, nu scădem nicio pensie aflată în plată. Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate, că ne-am bătut joc de oameni, ne-am hotărât ca termenul de intrare în vigoare să fie undeva la 15 septembrie. Adică cei care vor să iasă, vor putea să o facă de mâine până la 15 septembrie. Trebuie să ştie că nu li se mai actualizează pensiile în funcţie de salariile celor care sunt în activitate, ci li se indexează. Foarte mulţi dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârsta foarte mică la pensie. Se întâmplă chiar şi la 40 de ani, pentru că aşa cum arată legislaţia la ora actuală poți ieşi cu o pensie de 120 % faţă de salariu după care se actualizează pensia respectivă în funcţie de creşterile salariale. Se ia 85% din brut la care se adaugă sporurile şi iese cu mai mult decât are netul la pensie. Dacă anul viitor vom creşte salariile cu 25% şi le vom creşte fără dubii, în 2019 vor fi iarăşi creşteri de 25 % , li se actualizează pensiile cu 25% sau cu cât cresc salariile celor care sunt în activitate. Ne-am dat seama că dacă nu corectăm sistemul, dacă lăsăm aceste pensii de serviciu să se actualizeze cu ceea ce este la cei activi vom ajunge într-o situaţie foarte neplăcută de anul viitor pentru că, din păcate, economia nu poate să susţină astfel de creşteri. Statul nu îşi permite ca la o pensie de 33.000 aflată în plată, spre exemplu, ca peste câţiva ani să plătească o pensie de 66.000".
       În viziunea distinsei noastre “prietene” actualizarea pensiilor militare aflate în plată, funcție de creșterile soldelor militarilor aflați în activitate, nu este corectă, pentru că “economia nu poate să susțină astfel de creșteri”. Întrebarea este dacă atunci când PSD-ul a inițiat și adoptat aceasta Lege, s-a gândit și la acest aspect invocat acum și anume că “economia e incapabilă să susțină acest principiu”.
       Evident răspunsul este nu, pentru că din rațiuni electorale totul se vedea în roz, iar minciuna și ipocrizia făceau casă bună cu dezinformarea și amăgirea electoratului. Ajunsă “ministreasă”, doamna LOV a început să judece cu altă măsură și ca o “prietena” adevărată a militarilor s-a gândit să înceapă reformele sociale, chiar cu aceia care au făcut-o primăriță în Cetatea Banilor. Proverbul ferește-mă doamne de “prieteni” că de dușmani mă feresc eu….. se adeverește astăzi și în relația doamnei LOV cu militarii.
       Ce nu știe frumoasa din Cetatea Banilor, este faptul că principiul de actualizare al pensiilor militare de stat, la care vrea să renunțe, are menirea de a menține un echilibru în sistem între pensiile aflate în plată și cele ale militarilor care se pensionează astăzi și în viitor, eliminind astfel posibilele discriminări. Astfel conform acestui principiu, aplicabil și la pensiile civile, la studii similare, la ani lucrați in aceleași condiții de muncă, precum și la funcții și grade similare, pensia militara trebuie să fie aceiași, indiferent de data și anul pensionarii. Mâhnirea noastră a militarilor, prieteni ai doamnei LOV, este și mai mare pentru că distinsa noastră “prietenă”cunoaște acest principiu, ba chiar și l-a însușit și promovat alături de noi, în perioada când era în opoziție și lupta pentru a ajunge la putere. Dar de, într-un fel se văd lucrurile de jos și altfel când ai ajuns “ministreasa”.
       Stimabila noastră “prietenă” trebuie să afle în al doisprezecelea ceas, că obligațiile militare ale unui rezervist în situație de criză sunt aceleași cu cele ale unui militar aflat în activitate, expertiza ăi experiența sa contând la fel de mult pentru sistemul militar căruia îi aparțin ambii prin jurământul depus, până la ultima lor suflare. Sunt lucruri greu de priceput pentru un politician care și-a întemeiat întreaga sa carieră și existență pe “minciună și înșelătorie”, pe duplicitate în afirmații și comportament.
      “Unde nu e …nici dumnezeu nu cere”, așa că nu avem nici o așteptare de la distinsa noastră “prietenă” care aparține prin gândire și mentalitate altei lumi decât cea în care noi am trăit și vrem să trăim. O lecție de viață însă suntem datori să-i oferim, pentru că datoria ne obligă, iar în zilele următoare distinsa noastră “prietenă” va culege ce a semănat.
       Profund dezamăgit  de modul în care cei pe care i-am sprijinit să ajungă la putere, ne tratează astăzi, le atragem atenția asupra faptului că acest atac profund mârșav la adresa militarilor, v-a provoca grave disfuncții în sistemul militar, contribuind la slăbirea acestuia, într-un moment foarte important pentru securitatea și siguranța națională.
     Cine seamănă vânt… cu siguranță va culege furtună.

              Gerula Dacul

Un colonel al Armatei Romane